Virtual organizing geeft weer uitzicht!

Lees hier hoe een cliënt het beschrijft:


Cadeautje aan mijzelf

Op 15 maart 2021 zijn opruimcoach Marjolijn Ankum en ik begonnen met een aantal online sessies en na de zomerstop hadden wij op 13/09 een afsluitend gesprek van een halfuur. Achteraf beoordeel ik ons project als succesvol en geslaagd.

Om te beginnen had ik veel ervaring met opruimen, maar vooral bij anderen. Dat vond ik leuker dan voor mijzelf. In verband met het plotselinge overlijden van mijn dochter in maart 2020 heb ik ongeveer een jaar lang meegeholpen haar overvolle huis te ontruimen. Toen dat grotendeels klaar was, besloot ik om ook voor mijzelf te gaan opruimen. Ik voelde dat daar nu ruimte voor was. Ruimte die ik nog wel moest creëren in de praktijk!

Als steun in de rug en als cadeautje aan mijzelf nam ik contact op met opruimcoach Marjolijn Ankum in Nijmegen. Het fijne was dat zij mij online coaching en feedback zou gaan geven. Ik kon er gewoon voor thuisblijven.

Mijn voornaamste uitgangspunt was het opruimen van mijn werkkamer.

Telkens gaf Marjolijn mij nuttige tips waar ik mee verder kon komen. Ze gaf me ook huiswerk op tussen de online sessies door. Dat maakte het werk overzichtelijk en gaf structuur. En het was voor mij een stimulans om het opruimwerk stap voor stap ook daadwerkelijk uit te voeren. Daardoor hoefde ik het niet alleen te doen bij wijze van spreken. Dankzij Marjolijns tips kreeg ik helderheid in mijn hoofd en handen, en dat maakte het opruimwerk lichter.

Na elke sessie stuurde Marjolijn mij een verslag met wat we besproken hadden en met een overzicht van de gemaakte afspraken.

Behalve de werkkamer ruimde ik ook zo nu en dan de zolder op. Want ik houd van afwisseling! Daar had mijn overleden dochter dozenvol spullen opgeslagen, voornamelijk daterend van eind jaren 80 en 90. Het kostte mij geen moeite om die spullen weg te werken: óf naar de papiercontainer óf naar kringloopwinkels. (Het voelde letterlijk als dode energie.) Een vriendin hielp mij bij het afvoeren. Het was tegelijkertijd een vorm van rouwverwerking voor mij.

Ik heb nu voldoende hulp en assistentie van Marjolijn ontvangen en ga, na persoonlijke afronding van ons opruimproject, verder met wat ik noem mijn fotoproject. Ik ben van plan aan de hand van foto’s en tekst twee levensboeken te maken: een van mijzelf en een van mijn dochter, allebei ten behoeve van mijn kleinkinderen. Ik roep te zijner tijd hulp in bij het digitaliseren

Tot slot: ik blijf elke dag iets wegdoen en verzamel dat in een shopper. Is deze vol, dan breng ik die spulletjes naar de kringloopwinkel.

Hartelijk dank, Marjolijn, voor je liefdevolle aandacht en stimulans! Van harte beveel ik je aan bij mensen die assistentie vragen bij het opruimen. En dan zeg ik erbij dat je daadwerkelijk een professionele opruimcoach bent, alias de opruimdokter.

J. Hertaal